גרפיטי באתונה

המטייל ברחובות אתונה – וגם ברחובות ערים אחרות ביוון – נחשף לכמות גדולה ביותר של גרפיטי על הקירות, חלק מהגרפיטי ציורי וחלק במילים.

הגרפיטי באתונה קיים עוד מימי המחאות כנגד שלטון החונטה הצבאית. בשנות השבעים נצבעו קירות המדינה בססמאות נגד הצבא ובעד חזרה לדמוקרטיה ולבחירות חופשיות, החלק הציורי התרחב בהתאם לטרנד העולמי רק בשנות התשעים של המאה הקודמת.

רוב הגרפיטי שאנו רואים היום על הקירות באתונה הוא תוצר של המשבר הכלכלי שהחל ב2008 ובעצם נמשך עד היום הזה.

רוב המבקרים בעיר נחשפים לגרפיטי במרכז העיר, לדעתי הגרפיטי המרתק נמצא בשכונות השונות של העיר כאשר השכונה המעניינת ביותר היא אקסרכיה. אשר באופן מסורתי נחשבת למקום מגורים עבור אנשי הצווארון הכחול בעיר,כאשר חלק לא מבוטל מתושבי השכונה הם סטודנטים שמובילים מאבקים חברתיים לאורך השנים.

באחד מביקורי בשכונת אקסרכיה בעיר לכד את עיני גרפיטי ענק עם דמות של אדם מחייך, חיוך כזה…מכל הלב, כאשר נפגשתי יותר מאוחר באותו היום עם קרוב משפחה שהוא הבעלים של אחד מההוסטלים בשכונה, שאלתי בתמימות, מה המשמעות של הציור, הוא חייך אליי וענה "גם המצייר וגם המצוייר התארחו אצלי בהוסטל…" באותו רגע הסקרנות שלי רק התגברה.

והנה הסיפור, הדמות המצוירת היא של גבר ממוצא יווני בשנות השישים לחייו שנולד וגדל בארה"ב וזו הייתה הפעם הראשונה שהוא הגיע ליוון עליה שמע לא מעט לאורך שנות חייו. בהוסטל הוא פגש צעיר בלגי בין שניהם נקשרה חברות קרובה. יום אחד, בעודם שותים לחיים יחדיו, אמר הבחור הצעיר לחברו, אני עוד אצייר את דמותך, כל הסובבים חייכו ולא התייחסו יותר מידי לדבריו. לאחר כמה ימים קרא הבחור לכל הנוכחים והוציא אותם לרחוב, הצביע על הקיר ואמר "אמרתי לך שאצייר אותך…." ועל פניו חיוך ענקי.

נכנסתי לדף האינסטגרם של סטפן ומצאתי את הסיפור הקטן מאחורי הציור הגדול:

"זוהי מחווה לכריס. כריס הוא חבר שפגשתי בהוסטל באקסרכיה, אתונה. הוא גרם לי להבין שגיל זה דבר יחסי. הוא גרם לי להרגיש שהוא צעיר בגיל 25 כלוא בתוך גוף של אדם בן 63.החיוך שלו גורם לאנשים להזמין אותו ולארח אותו אצלם ולי הוא גרם להבנה שמה שאני עושה, עושה אותי מאושר ואני צריך להמשיך לעשות את זה……"

אני מחלק את הגרפיטי לכמה קבוצות עיקריות, כאשר החלוקה היא לא חד ערכית וחלק מהגרפיטי יכול להמצא ביותר מקבוצה אחת (לכל אחת מהקטגוריות אפשר למצוא דוגמאות בתמונות בתחתית העמוד):

  1. גרפיטי פוליטי – גרפיטי שהוא מחאה (ציורית או במילים) נגד המצב הפוליטי או נגד ארגון פוליטי אחד או יותר
  2. גרפיטי חברתי – מצייר הגרפיטי (או כותב הססמאות) מנסה לקדם רעיון חברתי או לבטא מחאה חברתית, חלקם יהיו על רקע פוליטי (ולכן יכול להכנס תחת הקבוצה של הגרפיטי פוליטי)
  3. גרפיטי "ספורטיבי" – פה נמצא כרזות של אוהדים או קבוצות אוהדים בעד קבוצתם או נגד היריבות, בתקופות של יריבויות מרות וקשות נמצא את הגרפיטי גם במעוזים של היריבים כחלק מההתרסה, גרפיטי כזה לא יאריך ימים וימחק בסמוך לתאריך יצירתו
  4. ציורים – ציור אומנותי ביד חופשית, הקיר הוא בעצם הקנבס בידי האומן
  5. שבלונות – מכינים שבלונה עם אמירה כלשהיא ופשוט מרססים (אפשר לשנות את הצבע אבל התמונה לא תשתנה) בעותקים רבים ברחבי העיר

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Follow by Email
Facebook
Facebook
YouTube
Instagram