ספארי בנמיביה – שמורת אטושה

בכל ספרות וכתבות הטיולים על נמיביה המקום הראשון שבו ממליצים לבקר זו שמורת אטושה הנמצאת בצפון המדינה.

למחרת הנחיתה בווינדהוק, לקחנו את הרכבים, מילאנו את המקרר ברכב והצטיידנו מכל טוב, ושמנו פעמינו לשמורה, נסיעה של  כחמש שעות ומגיעים לפאתי השמורה, העברנו עוד לילה מחוץ לשמורה ולמחרת בבוקר נכנסנו פנימה.

החלטנו שנכנס משער קוננה (זהו רק שער הכניסה, את התשלום עבור השהות בשמורה משלמים בOkaukuejo, הנמצא מרחק של כחצי שעה נסיעה מהשער, תשאלו איפה עושים כל דבר ותוודאו שאתם יודעים ומבינים מה צריך לעשות אחרת תתפרו לא מעט קילומטרים כדי לחזור ולתקן) נוהל קצר של שאלות…ואנחנו בפנים.

ההתחלה לא נראתה מבטיחה, שטחים עצומים שלא רואים את האופק אבל מעט מאוד בעלי חיים, אחרי נסיעה של שעה עם מצלמה שלופה ביד שאלנו את עצמינו האם יש פה משהו שאנחנו לא מבינים? או לא הצלחנו להפנים  את כל מה שקראנו על השמורה?

אחרי שחרשנו את הצד המערבי שהוא סוג של מדבר התחלנו להבין שזה האיזור שיש בו פחות חיות ולכן גם פחות מתוייר, התחלנו לחזור ושמנו פעמינו מזרחה לכיוון חניון חלאלי (HALALI) – זה החניון שבו גם לנו בעת הביקור בשמורה.

אט אט הנוף משתנה, מאיזור צחיח עם עצים בודדים אני מגיעים לסוג של סוואנה, עצים נמוכים וצפופים שפורים בשטח, באיזור הזה יש כבר יותר בעלי חיים, להקות של אנטילופות, זברות, ג'ירפות, גאנו ועוד.

כאשר מתקרבים לאחד מבורות המים הרבים הפזורים בשמורה נגלה יותר ויותר חיות, כאן הזמן לספר שיש לתכנן את הסיור בשמורה, את רוב החיות נתקשה לראות בשעות החום של אמצע היום. אני ממליץ לחלק את היום לשניים, שעות הבוקר המוקדמות, לצאת לבורות המים על מנת לצפות בחיות המבקרות, לחזור בסביבות 11:00 למחנה כדי לנוח קצת ולהשתכשך בבריכה, ובסביבות ארבע לצאת לסיבוב נוסף בבורות כדי לנסות לאתר שוב חיות שבאו לרוות את צמאונן.

לעת ערב חוזרים לחניון ומארגנים להצגה הכי טובה בעיר, אחרי ארוחת הערב הגענו למקום שנראה כמו קולנוע, ליד אחת הגדרות בנו בור מים לרווחת החיות, אחרי רדת החשיכה באות החיות בהמוניהן להשתכשך בבור, ואנו צופים בהצגה הכי אובה בעיר.

עדר פילים המונה לפחות 40 פריטים, הזכרים הגדולים מגוננים על הצאצאים משני צידי העדר, הם משתלטים על הבריכה, מזיזים הצידה את הזברות ואת הקרנפים, ממש מניסים אותם. כולם ממתינים שהם יסיימו את העניינים שלהם במקום וכשהם מתפנים, באים אחריהם הקרנפים, הצ'יטה, זברות, צבועים עוד חיות חגיגה אמיתית ומהממת של הטבע במלוא הדרו.

באחד הימים הגענו לאחד הבורות והתמקמנו לידו, המתנו ברכב בסבלנות, היא השתלמה. מתוך הסבך יצא פיל בודד, ענק בגודלו, להערכתי מעל ל4.5 מטרים ונכנס למקלחת בבריכה. הוא התעלם מנוכחותינו ובמשך כ20 דקות שאב מים עם החדק והתיז לכל עבר, מחזה כזה לא רואים כל יום, לאחר שסיים להרשים אותנו נעלם בסבך כלעומת שבא.

נוהג ידוע בכל שמורה היא להגדיר את חמשת החיות הגדולות של השמורה (BIG FIVE), באשוטה זה כלל: אריות, פילים, נמרים, ג'ירפות וקרנפים, פרט לאריות זכינו לראות את כולם ועוד חיות רבות אחרות. לשמחתי המזל האיר לנו פנים בביקור בשמורה.

חוקים, נהלים ודברים שכדאי לדעת לפני ובעת הביקור בשמורה:

  1. חל איסור תנועה בתוך השמורה לפני שש בבוקר ואחרי שש בערב (בהחרגה לתנועה עם ריינג'רים מוסמכים המוציאים סיורים מודרכים מעבר לשעות אלה), המשמעות שיש לתכנן את התנועה בתוך השמורה לשעות אלה בלבד, אחרי השעה שש בערב נסגרים שערי הלודג'ים ואין אפשרות להכנס לחניוני הלילה
  2. ירידה מהרכבים רק באיזורים המותרים, צריך לזכור שבשמורה נמצאות חיות בר רבות, אף אחד לא רוצה להתקל פנים מול פנים באריה רעב או פיל עצבני.
  3. השתדלו להזמין מקום מראש (וחודשים רבים לפני ההגעה בתקופת השיא של השנה) ללינה בחניונים ובלודג'ים, השמורה היא המקום הכי עמוס בנמיביה וכמות החדרים/אפשרויות חנייה מוגבלות ויתכן מצב שלא תמצאו איפה לחנות בעת הביקור בשמורה וזה יאלץ אתכם לצאת ולהכנס מחדש בכל אחד מהימים שתירצו לבקר בשמורה.
  4. הצטיידות באוכל ומוצרי צריכה – בעקרון בכל לודג' קיים סופר צנוע שבו תוכלו להצטייד במוצרים בסיסיים, עצה שלי – הצטיידו במה שצריך לפני הכניסה לשמורה
  5. אחרי החשיכה – לכאורה כשהערב יורד אין מה לעשות בתחום חניון הלילה – גם פה תופתעו, בכל אחד מהלודג'ים קיים בור מים שנמצא צמוד לגדר, אחרי ארוחת הערב, קחו אתכם את המצלמה ובקבוק בירה וגשו למקום, תופתעו כמה הטבע מתעורר אחרי שעות החשיכה
  6. כניסה ויציאה – קחו בחשבון שבעת הכניסה ובעת היציאה תעצרו לביקורת, תדרשו לדווח היכן אתם הולכים ללון ולכמה ימים נכנסים (גובה התשלום נקבע לפי ימי ביקור בשמורה), תכננו מראש את כל הביקור על מנת שתוכלו לענות על השאלות.
  7. המרחקים בתוך השמורה עצומים, השתדלו לתכנן לאן נוסעים בכל יום, ובאיזה שעות, זה יעזור לכם לנצל טוב יותר את השעות שניתן לנוע בשמורה, את השעות שבהן הסיכוי לראות בעלי חיים יותר גדולה ולא פחות חשוב יחסוך לכם נסיעות מיותרות בתוך השמורה. 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Follow by Email
Facebook
Facebook
YouTube
Instagram