אוכל יווני

אם נשאל אנשים מה אומר להם המושג "אוכל יווני" נקבל מן הסתם ערב רב של תשובות, כמעט תמיד התשובה תכלול דברים קבועים כמו: סלט יווני, מוסקה, זציקי, דגים ומאכלי ים, האמת היא שהמטבח היווני הרבה יותר עשיר מהדברים המעטים שרובנו מכירים. 

אז בואו נעשה קצת סדר בדברים ונתחיל ביסודות, האוכל היווני ביסודו נחלק לאזורים, האוכל בכרתים יהיה שונה מהאוכל בסלוניקי ושניהם יהיו שונים מהאוכל בזגוריה, מהסיבה הבסיסית שהפרודוקטים בכל איזור הם שונים, והקולינריה היוונית דוגלת בשימוש בפרודוקטים מקומיים, אלמנט נוסף שמשפיע על המאכלים יהיה מזג האוויר, בקיץ באיים הטמפטורות עולות מעל 30 מעלות ומן הסתם האוכל שיעלה על השולחן יהיה קליל יותר מאשר האוכל שיאכלו בצפון יוון בחורף כשהטמפרטורות שם יורדות מתחת לאפס. 

עם כל זאת ישנם כמה מאכלים בסיסיים שנמצא כמעט בכל מקום ובכל עונות השנה, הראשון הוא הסלט היווני, או אם נשתמש בתרגום חופשי "סלט כפרי", ירקות שיכללו בדרך כלל עגבניה, מלפפון,פלפל ירוק, בצל סגול וגבינת פטה (אליה אתייחס בהרחבה בהמשך), הירקות חתוכים גס, גוש של גבינה מונח מעל הכל וכמובן הסלט הזה אינו ראוי להקרא ככה ללא מנה נדיבה של שמן זית שנמזגת מעל, מכאן ישנן כמה וריאציות: תוספת של זיתים (בדרך כלל זיתי קלמטה), צלפים או חומץ, ומן הסתם החסרתי איזו אופציה אחת או שתיים שמזוהות עם איזורים ספיציפיים, האגדה מספרת שהקיצוץ הגס של הירקות בא מהימים שרועה הצאן היה יוצא עם הכבשים או העיזים למרעה והיה לוקח איתו עגבניה, מלפפון , בצל וקצת גבינה בתיק, מכיוון שהיה בשדה ולא היה לו שולחן, היה חותך בצורה גסה את הירקות ואוכל אותם ככה, ומכאן גם השם "סלט כפרי". 

מאכל אחר שילווה לא מעט ארוחות הוא הזציקי, יוגורט עיזים עם שום ומלפפון קצוץ, גם כאן ישנה וריאציה, תוספת של שמיר קצוץ, אני אישית פחות מתחבר לוריאציה הזו, הערה קטנה לגבי היוגורט, שהוא החלק הכי חשוב בזציקי, היוגורט צריך להיות סמיך ביותר, אחרת השילוב עם הנוזלים במלפפון יגרמו לזציקי להיות נוזלי וחסר צורה. 

מעבר לשני מאכלים בסיסיים אלה המטבח נפתח להמון רעיונות. 

נתחיל בארוחת מזטים, ארוחה ביוון היא קודם כל אירוע חברתי, ארוחות במסעדות יכולות להמשך שעתיים ושלוש ואף אחד לא ידחוק בכם לסיים ולהזמין את החשבון, על מנת שאפשר יהיה למשוך ארוחה לפרק זמן כה ארוך מזמינים צלחות קטנות, עם טעימות מכל מיני מאכלים שמלווים האלכוהול יווני, אוזו , ציפורו (ZIPURO) או ציקודיה (TZIKODIA) שמאפיין את איזור כרתים, המזטים יכללו ממולאים מכל מיני סוגים, סרדינים או קלמרי מטוגנים באיזורים שיהיו יותר קרובים לים, תבשילים בבישול ארוך כמו פסוליה או צלעות למינהן וגם "עשבי בר" שנקראים בשם הגנרי חורטה (CHORTA), שזהו עשב בר שנאסף ומשתנה מעונה לעונה, את המנות השונות מגישים לשולחן לאט לאט.    

מעבר למזטים ישנו המטבח המסורתי שיכלול תבשילים ומאפים שונים ומגוונים: מוסקה – מאפה חצילים ובשר, פסטיציו – מאפה פסטה ובשר עם רוטב בשמל, ממולאים: פלפלים, עגבניות, עלי גפן, קישואים – ממולאים באורז או אורז ובשר קצוץ. 

לא נשכח כמובן את הבשר, סטיקים, צלעות של כבש או כל בקר אחר (גבוה ונמוך), כבד בקר ולשומרים גם עוף וחלקיו. 

לסיום כמה משפטים על הפטה (FETA), גבינת כבשים יוונים מסורתית, לפי החוק הבינלאומי אסור לקרוא לגבינה פטה אם לא יוצרה ביוון, גבינה שאחוז השומן בה הוא דו ספרתי לפחות והיא תמצא תמיד בכל מקרר ביתי. 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Follow by Email
Facebook
Facebook
YouTube
Instagram